Overslaan en naar de inhoud gaan

Droge ogen

Droge ogen

Droge ogen, veel mensen hebben er wel eens last van. Droge ogen voelen erg vervelend en veroorzaken veel ongemak. Daarom vertellen we u op deze pagina graag over de oorzaak en behandeling.

Onvoldoende traanaanmaak of een te snel verdampende traanfilm zorgt voor uitdroging van het oogoppervlak. Hierdoor kunnen ogen pijn doen (branden en steken), slijm gaan afscheiden en rood worden. Ook kunt u hierdoor wisselend wazig zien.

Soms leidt uitdroging juist tot een teveel aan tranen. Deze worden in een reflex op de uitdroging geproduceerd. Deze reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van een uitdrogend oppervlak en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen.

Oorzaken van droge ogen

Droge ogen ontstaan meestal door te lage traanproductie en/of te snelle verdamping van de traanfilm. Verschillende factoren kunnen dit veroorzaken, waaronder;

  • Hogere leeftijd
  • Allergie
  • Hormonale of lichamelijke afwijkingen
  • Aandoeningen van de traanklier
  • Geneesmiddelen
  • Niet goed sluiten van het oog

Behandeling

Om de hierboven beschreven klachten te verlichten, gebruikt men meestal bevochtigende oogdruppels. Men kan hierbij een keuze maken tussen verschillende vormen (oogdruppels, gels, oogzalven) naargelang de intensiteit van de droogte of de nood aan bevochtiging.

Meestal moet men deze druppels meermaals per dag druppelen, soms voor een lange periode, is het uitermate belangrijk dat er de voorkeur gegeven wordt aan een oogdruppel zonder conserveringsmiddel. Zo voorkomt u bijkomende overgevoeligheidsreacties. Bovendien, zijn conserveringsmiddelen af te raden voor contactlensdragers.

Kies dus bij voorkeur een oogdruppel die de minste bijwerkingen veroorzaakt. Meer weten over droge ogen? Kom langs in onze winkel.